(Egipatska) Depilacija šećernom pastom

Sigurna sam da ste svi već i čuli za ovu vrstu depilacije, i sigurno, mnoge i koristile, a da li ste znale da za tu depilaciju ne morate ići kod kozmetičara i izdvajati veće svote novca?

Čitajte dalje.. ;)

Ovo je jedna od najstarijih vrsta depilacije, kao što joj i samo ime kaže, koristile su je egipćanke za savrešno meku i njegovanu kožu bez dlačica.
U pravilu je epilacija uklanjanje cijele dlake, zajedno sa korijenom, a depilaciju označava površinsko uklanjanje dlake, odnosno brijanje.
Ovaj način (d)epilacije pogodan je za osobe s osjetljivom kožom jer ne izaziva crvenilo, prištiće i iritaciju te djeluje protuupalno i antialergijski. Osim toga, egipatska depilacija preporučuje se i za depilaciju osjetljive kože lica i prepona te kod osoba koje imaju proširene vene, psorijazu ili ekceme.
Smatra se jednim od najučinkovitijih i najbezbolnijih načina uklanjanja dlačica. E sad, da je baš bezbolno, i nije ;)
Super stvar je što se pri ovoj depilaciji uklanjaju odumrle stanice kože i ujedno radi piling, ali i činjenica da se ovom metodom isključuje problem urastanja dlačica što je slučaj kod depilacije voskom, kao i nemogućnost hvatanja manjih dlačica, te crvenilo, naoticanje, pa čak i oštećenje površinskog sloja kože.

Kod mene je stanje katastrofalno, što se tiče osjetljivosti kože. Svaka depilacija kod mene izaziva crvenilo, crvene točkice (osip), pa čak i podljeve. :S Što se tiče depilacije (brijanja), stanje je još gore. Iziritirana koža, crvenilo, a kod  svakodnevnog brijanja, osip i "rane". . Doslovno izgledam kao ranjenik! :D
 S obzirom na godine i godine depilacije(brijanja), možete zamisliti kakvo je stanje s korijenom dlake. :S

U zadnje vrijeme sve više iskaču reklame o egipatskoj depilaciji i tako sam se malo potrudila i  saznala mnoge pogodnosti koje ova metoda uklanjanja dlačica nudi.

Ako se odlučite za ovu metodu depilacije, imate 3 mogućnosti:
  • Depilacija u salonu - cijena egipatske depilacije u kozmetičkim salonima kreće se od 50-300 kn ovisno i zoni koju depilirate, a naravno i o salonu (cijene su okvirne).
  • Depilacija šećernom pastom kod kuće - pastu možete kupiti, ili naručiti je s interneta. Jedna od boljih i poznatijih je Cleopatra šećerna pasta. (cca 150kn).
  • Spravljanje šećerne paste kod kuće - ova opcija će vas stajati svega 15ak kn, a ako se držite uputa, ne možete fulati. A ako vam i ne uspije odmah od prve, isplati se probati još koji put. ;)
Ja sam se odlučila uzeti stvar u svoje ruke, pa makar pretpostavljala da mi od prve neće uspjeti. Nebi imala mira da ja ne probam, kada sam već naletila i na recept :D
Na internetu možete naći više recepata, ali su oni uglavnom vrlo slični. Ja sam koristila ovaj:

- 2 šalice šećera
- 1/4 šalice limunovog soka
- 1/4 šalice vode

Kod doziranja koristite uvijek istu šalicu. Ja sam uzela veću šalicu za kavu koju sam vrhom napunila šećerom i stavila u lonac. Bitno da je uvijek omjer isti. Po mogućnosti uzmite lonac svjetlije podloge kako bi kasnije mogli kontrolirati boju smjese, te neka slobodno bude veći jer se smjesa zapjeni kod vrenja.
Nakon toga sam ocijedila 2 manja limuna, procijedila ih kako nebi bilo komadića i dodala ka šećeru + 1/4 šalice vode i to je to.
Koristila sam plinski štednjak, slabijeg plamena konstantno miješajući dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim sam plamen pojačala malo i miješala, te se smjesa počela pjeniti. Nastavite miješati tako dok smjesa ne poprimi lijepu zlatnu boju. Kaže se da finalna smjesa mora poprimiti boju jantara i da je tada savšena za uporabu.

Kada mislite da vam je smjesa gotova, izvadite dio na tanjurić, ali pritom jako pazite jer je užasno vruće i vrlo lako ćete se spržiti. (Provjereno!) Kada se malo ohladi, kušajte komadić smjese, ako se ona stvrdne odmah i postane tvrda kao kamen, pretvrda je. Dodajte u smjesu malo vode, doslovno par kapi, i prokuhajte jednom i dobro promiješajte. Ako je smjesa u ustima poput karamele, pogodili ste idealan omjer. ;)


 Smjesu sam presula u zdjelicu koju sam prethodno obložila papirom za pečenje kako bi ostatak kasnije mogla samo baciti. Tako nemate muku s pranjem zdjelice jer se smjesa karamelizira i teško pere :D Smjesa je poput jaaako rijetkog meda. Hlađenjem se ona zgusne.  Ostavite smjesu da se dobro ohladi dok ne postane mlaka. Povremeno je miješajte kako bi se prije ohladila, a trebat će joj cca 15ak min. NIKAKO nemojte, kao neki -.- ,  isprobavati na sebi toplinu smjese jer se ona čini puno hladnija prije nego dođe u kontakt s kožom. Rezultat:

 

Kada smjesa postane mlačkasta, odvojite dio smjese, dovoljno da je nanesete na mjesto koje želite, mažući je suprotno od smjera rasta dlaka, znači prema gore, utrljavajući par puta kako bi smjesa ušla ispod njih i dobro ih primila. Za nanošenje možete koristiti prste, žlicu, špahtlicu, nož i sl. Primjetit ćete kako se smjesa malo stvrdne kada je tako raširite po koži i tada je u naglim kratkim potezima povlačite u smjeru rasta dlaka. Takvom metodom dlačice se čupaju iz korijena, bez oštećenja, pucanja i iritacija te bez mogućnosti urastanja dlačica. 


Ako vam nešto i dalje nije jasno, evo i video koji ukratko objašnjava postupak:

Možda ćete reći da sam luda, ali za svoju prvu (d)epilaciju odlučila sam se za bikini zonu. :D
Nebi baš bilo primjereno da stavljam slike, ali vjerujte, rezultat je savršen! Stvarno je veeelika razlika s obzirom na druge vrste uklanjanja dlačica. Iako na mnogim stranicama piše da je bezbolno, naravno da nije, ali je puno nježnije i zaista manje boli! Nakon depilacije koža je mekana, glatka i skoro bez ikakvog crvenila. Doslovno se zacrvenio samo površinski sloj kože od konstantnog diranja i potezanja, koje je nestalo jako brzo.
Stvarno sam oduševljena ovom tehnikom i sigurna sam da ću je češće korititi, kako za bikini, tako i za noge.

Da li ste isprobali egipatsku depilaciju ili radije koristite neku drugu vrstu uklanjanja dlačica?
Hoćete li sada možda i same isprobati?

xoxo, Beautylicious.

(slike bez potpisa su preuzete s interneta)

Primjedbe

  1. Nisam se obrijala već godinama i religiozno idem na depilaciju voskom. Šećernu sam jednom isprobala doma i nikad više. Rezultati su dobri, sve to stoji, ali me gnjavi sva ta ljepljiva pasta. Inače mi šećernom kozmetičarka skida bikini (i okolnu) zonu otkad je ta metoda postala popularna, znači već par godina. I da, to da manje boli je laž. Boli isto kao i svako ostalo čupanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je super kad ti to uđe u naviku i nemoraš se brijati..
      a što se boli tiče, mene stvarno manje boli. Ne znam da li mi se čini, ali laške mi je i ugodnije od voska. :D

      Izbriši
  2. Ja sam sama svoj mastor ;D Koristim i elektricni depilator (najcesce kada me mrzi da pustam dlacice za hladnu depilaciju), i hladnu depilaciju. Na sajmu kozmetike sam kupila topilicu i patrone na bazi Aloe Verom i zadovoljna sam ;) Mada, cesto u nedostatku vremena posegnem i za brijacem :( Nazalost... Ali svakako ga izbegavam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. električni sam i ja par puta.. ali me booooliii :( ja i dalje najviše brijanje prakticiram, nažalost. :/

      Izbriši
  3. O ovoj depilaciji čitam jako dugo, no ja sam antitalenat za ovakve majstorije pa nisam ni pokušavala.
    Planiram otići kod stručnjaka da mi obavi depilaciju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam čula sto puta za tu metodu, ali nikada se nisam informirala, dok neki dan nisam naletila na zanimljiv članak u kojem je bio i recept i morala sam odmah isprobati :D

      Izbriši
  4. Spuper post. Ja sam je koristila ali nisam nikad sama pravila. Sigurno cu i to jednm probati. Super je ova depilacija. Zaista manje iritira kozu. Mada moram da priznam da ja licno ne mogu da je koristim tako sto je nanosim suprotno od rasta dlake a cupam u smeru rasta. Nista m ise ne pocupa tako. Koristim je isto kao vosak. Ne znam sto mi onako ne radi, ja imam bas slabe i jadne dlake. No meni uspeva da pocupa sve dlake. Samo naaaaj jace malo teze ali i to uspe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja imam dosta jače i stvarno mi je super čupalo.. da li utrljavaš par puta po istom mjestu prije nego počupaš?
      meni je odlično djelovao ovaj princip, negdje ostane poneka dlačica pa samo ponovim.

      Izbriši
  5. Ja nedavno radila i neslavno završila - pretvrda. Ali neću odustat! ;) Drago mi je da ti je sve dobro prošlo, a ova rana će nadam se brzo zacijeliti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti..rana još zarasta, ali bude i to.. ;) ja sam prekjučer kuhala svoju drugu pastu oja je ispala još puno bolje..bila je elastičnija i baš sam ju mogla koristiti više puta, za razliku od prve..
      Obavezno, kada kuhaš, odvoji djelić smjese i kad se prohladi probaj među prstima da li je elastična, a ako je pretvrda, dodaš mrvicu vode i prokuhaš.

      Izbriši
  6. Već nekoliko godina sama kuham pastu po istom receptu koji je gore naveden. Nakon hrpe neuspjelih pokušaja sada sam se već izvježbala da mogu po boji i mirisu znati kada je gotova, ne moram vaditi i probavati. Ako ispadne mrvicu tvrđa (ne baš da se skameni) stavim zdjelicu u toplu vodu (naravno, treba paziti da voda ne uđe). Lijena sam to raditi rukom tako da namažem i skidam trakama koje sam napravila od pamučne bijele majice i kasnije ih samo otkuham.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. odlična ideja za trake. :) Ja sam se neki dan poslužila nožem kojim sam razmazivala smjesu, ali mi je učinak puno bolji kada sama rukom razmazujem i čupam.

      Izbriši
  7. Ja isto radim sama, ali na nogama. Za bikini zonu se nisam još ohrabrila ali pokušat ću i to uskoro :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam neki dan koliko-toliko uspjela noge.. ali mi je puuno bolnije od bikinija :/

      Izbriši
  8. Hi dear, what a wonderful blog you have here! did we follow each other already? if not, would you like to follow each other? if you decided to follow me on BLOGLOVIN, please let me know so I can follow you back, xoxo

    OdgovoriIzbriši
  9. Sinoć sam radila pastu doma, u manjem omjeru do navedenog, i krenula s bikini zonom jer sam bila uvjerena ako i ne uspije da ne može biti nikakvih posljedica.nakon što sam par puta potegla(skinilo je ponešto), odustala sam jer sam primjetila da se jako zacrvenilo.uglavnom, to crvenilo traje i danas i strašno me živcira.ma da sam bar odradila posao do kraja:)..u apoteci su mi dali bepanthen kremu,cijeli dan mažem, ali još je crveno..kako da se toga riješim??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. draga, nadam se da si uspjela riješiti problem. Nije mi javilo komentare, pa tek sada odgovaram. Crvenilo ti najbolje rješava gel od aloe vere.

      Izbriši
  10. Bila sam jednom na egipatskoj u salonu, moram priznati da me nije oduševila, doduše, mislim da je kozmetičarka nekako brzopleto to radila jer kad sam došla doma sam vidjela da ima dijelova koje je profulala, tj.da na mjestima još ima dlačica. pričam o nogama, jel.
    ono što me najviše razočaralo, a nadam se da je kod tebe rezultat i dalje postojan po tom pitanju- su prištići. naime ja također imam kožu s kojom se patim otkad znam za sebe, trenutno sam baš namjeravala obući haljinu na gole noge, al pobogu sramota me na što liče, crvene s milijun prištića (crvenih), baš ružno izgledaju. :/ probala sam sve, vosak me dotukao i više nikad mu se približiti neću, epilator uzrokuje urastanje, britvica (koju najčešće korstim) daje rezultate kakve trenutno imam, egipatska... po mom iskustvu isto.

    No, da ne duljim, odlučila sam isprobati ovaj tvoj recept i pokušati još jednom. wish mi luck! ;)

    nego, usput da pitam- imaš li nešto čime se riješavaš svojeg crvenila i ranica nakon brijanja? jer eto, moja je metoda nošenje najlonki i usred sedmog. i tužna sam jako zbog toga. :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tek sada odgovaram jer mi uopće ne javlja nove komentare :(
      Ovako, meni je nakon egipatske koža mekana i glatka, crvenilo je samo površinsko od trljanja kože koje stvarno brzo nestaje.

      Kako je prošlo home made depiliranje?

      Ja ti uvijek kad se brijem, noge prije dobro utoplim u vodi i nakon toga namažem regenerator koji mi omekša dlačice i onda ide lakše. U prinicpu mi se ranice stvaraju samo kada nakon dan-dva odmah brijem noge. Ovo ljeto sam to riješila depilacijom, ali u salonu. Noge me preeviše bole da bih mogla sama. :S

      Izbriši
  11. Puno hvala na postu. Pokušala sam raditi sama jednom, ali to je ispalo jako zadimljeno jer sam vodu dodavala na vrući šečer :D Kupila sam Kleopatru i šećerna pasta je zbilja vrhunska stvar. Bikini zona me je boljela puno manje od nogu. Taj dan bude crvenila, ali preko noći sve prođe.
    Kako je Kleopatra dosta skupa probat ću sama napraviti i nadam se da će uspjeti jer je metoda savršena i već mi je dosta brijanja svako malo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ajde baš mi je drago! ;)
      javi jel ti uspjela pasta!
      Pričala mi je moja kozmetičarka da je ona isto počela kuhati svoju da više ne mora kupovati.. :)

      Izbriši
  12. Htela sam ovo isprobati ali nemam hrabrosti! Nekako kada sama to radim, strah me je povuci, a kad odem kod kozmeticarke sramota me je vikati :D
    Cak i za nausnice, treba mi pola sata da se namolim odlepiti, samo kukam! :D
    A jako bih volela sama raditi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hihihihi a znam kako je. užasno je teško, posebno na kritičnim mjestima, skupiti hrabrosti i naglo povući. :D

      Izbriši
  13. Devojke, htela bih da dam svoj skromni komentar i doprinos postu :). Napravila sam pastu po receptu i iz prve je bila kako treba-znaci dobar recept!! :) Uradila sam depilaciju i to "najbolnijeg" dela, a da je nisam ni osetila. Ovo je isto kao i topla depilacija voskom koji se pretapa u kozmetickim salonima, samo home made princip (sto je iz vise razloga bolje- prirodni vosak, kucna higijena, finansije gotovo zanemarljive, sam svoj majstor) To sto nekome izadju bubuljice i crvenilo nema veze sa ovom vrstom depilacije, nego sa tipom koze. Ja konkretno imam sve vrste problema i crvenilo i bubuljice i urastanje, al necu da me boli i jos da placam za to:)Toliko od mene za ovo javljanje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo ženska!! Drago mi je da ti je uspjelo po ovom receptu i da ti se svidjela ova vrste home made depilacije. ;)

      Izbriši
  14. Ja sam radila i secernom pastom i hladnim voskom po salonima. Secerna pasta cak i vise boli na preponama, a nogama mozda za nijansu manje od voska. Efekat jeste bolji, jer je koza meksa i sporije rastu dlacice.

    OdgovoriIzbriši
  15. Odličan recept !!! Isprobala, oduševljena rezultatom:) Jedino što sam morala brzo raditi jer se smesa brzo hladila i postajala trvđa , ali rezultat je fantastičan a bol ( bikini zona) zanemarljiv.
    Hvala najlepše na receptu i detaljnom uputstvu !!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da ti je poslužio. :) Ja nisam imala problema sa hlađenjem smjese, ali ako ti se to i dogodi, možeš je na minuticu staviti u mikrovalnu. ;)

      Izbriši
  16. Ja sam pravila pastu par puta i nikad mi nije uspjela slazem se da je kleopatra preskupa ali ne znam sta pogresno radim boja uvijek bude kao u opisu ali se pasta stvrdne za par sekundi ili ju uspijem dva puta razvuci po nozi i postane kamen takodjer sam vidjela na nekim tutorialima da je konstantno mijesaju do upotrebe, imate li neki savjet vec gubim zivce?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Hvala!

Popularni postovi s ovog bloga

Najdraži ECONOMIC parfemi

Postupak geliranja noktiju

Afrodita šampon - Kopriva & pantenol