Žena ženi! Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke


Znam da vam vjerovatno iskače milijun postova naslova "Mjesec borbe..", "Rak dojke" i slični, ali odlučila sam biti milijun i prvi!
Neželim da preskačete te postove i ne pročitate ovaj tekst jer će sigurno nekome od vas biti od koristi. Jako, jako važna stvar kod nas žena je upoznavanje svoga tijela. Meni vrlo često kažu da sam hipohondar jer na sebi primijetim i najmanju novonastalu točkicu, ukoliko ona na tom mjestu prije nije bila. Prva i osnovna stvar, da bi brinule o svoj zdravlju, je samopregled! Nema veze što imate možda samo 20-ak godina i mislite da o tome trebate voditi brigu tek iza 40-te, 50-te. Vjerujem da i same već znate da u današnje vrijeme, godine nemaju veze s ičim.
Bila bih sretna kada bi nakon što pročitate ovaj moj post, učinile nešto za sebe, pregledale se same, i ukoliko imate neku sumnju, otišle na pregled kod specijalista.


Vrlo je jednostavno!

Kada pregledavati grudi?
Samopregled uvijek treba raditi u istoj fazi ciklusa, pri kraju ili neposredno poslije mjesečnice, kada se dojke opuste, što i kod iste žene ne mora uvijek biti u istom danu ciklusa. Svaka će žena sama najbolje ocijeniti kada su se dojke opustile i tako odrediti najbolji trenutak za samopregled.

Samopreglede dojki treba početi u što ranijoj dobi kako bi žena dobro upoznala svoje dojke i nakon toga ih sama pratila.

Inspekcija u ogledalu
Samopregled se, kao i pregled dojki kod liječnika, sastoji od više dijelova. Valja odvojiti desetak minuta i sve učiniti polako i pedantno. Prvo treba dobro pogledati dojke (inspekcija) u ogledalu. Zanima nas izgled kože i bradavica, pomičnost dojki kod podizanja obje ruke te posebno pomičnost i izgled kože kada dojku pomičemo u raznim smjerovima. Kod pregleda desne dojke desna ruka je podignuta iznad glave, a lijevom rukom, koja stavimo iznad bradavice (da ne zaklonimo kožu od pogleda), pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i gledamo hoće li se bilo gdje na koži pokazati bilo kakva nova promjena, da li nešto kožu ili bradavicu povlači ili gura, da li se koža preko nečega napinje ili na bilo koji način mijenja. Istu radnju ponovimo s lijevom dojkom. Sve nove promjene potrebno je pokazati liječniku. Drugi dio samopregleda je pipanje dojki (palpacija). Dojke je najbolje pipati i sjedeći i ležeći, neke se promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći.
 

Kako se pipati?
Osnovno je pravilo da desna ruka uvijek pipa lijevu dojku, a lijeva ruka desnu dojku. Pri tome je važno spojiti jagodice dva ili, još bolje, tri prsta kako bi se povećala površina pipanja i izbjegla mogućnost da male kvržice “pobjegnu” između raširenih prstiju. Iznimno je važno maksimalno poboljšati kontakt između prstiju i kože na dojkama, zato se dojke nikada ne pipaju na suho. Ako pregled obavljamo prilikom tuširanja, dojke valja nasapunati, a radimo li ga gdje drugdje, pomoći će mlijeko ili ulje za tijelo.


Kvržice su normalna pojava
Dojke su građene od mliječnih žlijezda, unutar kojih postoji niz izvodnih kanalića, a između žlijezda ima masnog tkiva, veziva i ligamenata, i to u različitim omjerima u svake pojedine žene. Dojke, dakle, nemaju homogenu strukturu, nego se uvijek mogu napipati različite, veće ili manje, tvrđe ili mekše, kvržice. Žljezdane strukture jako variraju ovisno o hormonskom statusu te se tijekom menstrualnog ciklusa (ili uz hormonsku terapiju) mijenjaju i kod većine su žena kvržice puno izraženije prije mjesečnice ili tijekom ovulacije.






Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj je 7. listopad.

U Hrvatskoj od njega godišnje oboli više od 2300 žena, a rak dojke najčešći je zloćudni tumor koji se javlja kod žena. Ipak, redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom, te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje.

Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina, a rizična skupina su žene između 55-te i 70-te. Opasnost obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu prije 50. godine, kod kojih je u obitelji netko imao rak dojke, te kod žena starijih od 50 godina, posebno ukoliko su pretile.


Simptomi raka dojke su:
- Čvor u dojci koji se može opipati na dodir. Najčešće je čvor bezbolan, ali može biti praćen i bolovima.
- Neprirodan iscjedak iz bradavice.
- Rane, prištići, osip na bradavici ili koži oko bradavice.
- Uvučena bradavica koja se ne može izvući.
- Crvenilo ili otekline na dojci.
- Povećani limfni čvorovi ispod pazuha ili bolovi u leđima.

Podizanjem osviještenosti o toj bolesti nastoji se upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja, te pružiti potporu ženama koje žive s tom bolešću.Rak dojke nije samo fizička bolest. Žene često teško prihvaćaju dijagnozu, ponekad nemaju potporu najbližih ili radne okoline, pa se razgovorom i pisanjem o toj bolesti nastoji osvijestiti sve pripadnike društva. Ružičasta je zaštitna boja pa se nemojte ustručavati pokazati svoju potporu.



Odvojite tih 10-ak minuta i učinite nešto za sebe!


xoxo, Beautylicious

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Najdraži ECONOMIC parfemi

Postupak geliranja noktiju

Afrodita šampon - Kopriva & pantenol